Hamppua napaan!

Meiltä usein kysytään "mihin te sitä hampunsiementä oikein käytätte?". Ruoho Bussille saapuu pian myyntiin ensimmäiset 5 kilon jättisäkit kotimaista hampunsiementä, joten tässä muutamia herkullisia vinkkejä siementen käyttöön ja samalla meidän ensimmäinen blogikirjoitus. Päästiin heti lempiaiheen pariin! Pienestä hampunsiemenestä kasvaa monikäyttöinen, runsas ja vahva kasvi.

 
Kuva: Niko Puumalainen Photography

Kuva: Niko Puumalainen Photography

 

Hampunsiemen on yksi kasvikunnan ravintorikkaimpia syötäviä, sitä tuotetaan Suomessa ja se sopii lähestulkoon kaikelle kansalle nautittavaksi. Suomessa kasvatettavaa öljyhamppulajiketta kutsutaan nimellä Finola ja siitä tuotetaan maailman parasta, kylmäpuristettua hamppuöljyä. Finolan siemenet sopivat melkeinpä mihin tahansa ruokaan tai leipomukseen. Siemenistä on olemassa monenlaisia valmiita tuotteita, kuten hamppurouhetta, proteiinijauhetta, näkkäriä, hamppusuklaata, hamppu-kaurapuuroa ja paljon muita.

Pienestä hampunsiemenestä kasvaa monikäyttöinen, runsas ja vahva kasvi.

Parasta meidän mielestä on kuitenkin se, että voimme ostaa kotimaista Finolan siementä ja valmistaa siitä itse, omaan makuun sopivia syötäviä. Siemenet sopivat hyvin syötäväksi myös sellaisenaan, esimerkiksi puuron tai jugurtin seassa. Siemeniä voi maustaa ja paahtaa kevyesti uunissa ja napostella pähkinöiden tapaan tai lisätä salaatteihin. Mahdollisuuksia on rajattomasti! Tässä teille meidän kaksi ehdotonta lempparireseptiä.

 

Hamppujuoma

Tarvitset:

tehosekoittimen
palan juustokangasta tai puhtaan keittiöliinan
noin 2-3 litran kulhon tai kattilan

Ainekset:

3 dl kokonaisia hampunsiemeniä
9 dl vettä
Suolaa ja vaahterasiirappia tai muita mausteita oman maun mukaan.

Ohje:

 1. Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja sekoita täydellä teholla kunnes neste muuttuu maitomaiseksi. Tähän menee yleensä noin 1-5 minuuttia, riippuen tehosekoittimesta.

 2. Siivilöi neste juustokankaan tai puhtaan keittiöliinan läpi. Purista kaikki maitomainen neste liinasta kulhoon ja hamppujuoma on valmista!*

 3. Mausta oman maun mukaan. Meillä tykätään lisätä hamppujuomaan hieman ruususuolaa ja vaahterasiirappia. Kaneli, vanilja ja raakakaakaojauhe toimii varmasti myös hyvin!

  Hamppujuomaa voi käyttää kaikenlaisten pirtelöiden ja jäätelöiden pohjana maidon tai kerman sijaan. Superherkullinen hamppupirtelö tulee, kun juoman surauttaa vielä kerran tehosekoittimessa jäisten mansikoiden tai muiden marjojen kanssa! Nammmm!

  *Liinan sisälle jäävän hamppurouheen voit pakastaa tai säilöä muutaman päivän jääkaapissa. Rouhe sopii hyvin esimerkiksi sämpylöihin sekä viherjauheiden tapaan smoothien sekaan, puuroon tai jugurttiin. Voit myös kokeilla hamppuhummusta, jonka valmistukseen ohjeet alla.

 

Hamppuhummus on täydellinen levite erilaisille kräkkereille! Kuva: Niko Puumalainen Photography

Hamppuhummus on täydellinen levite erilaisille kräkkereille! Kuva: Niko Puumalainen Photography

 

Hamppuhummus

Tarvitset:

tehosekoittimen, sauvasekoittimen tai monitoimikoneen

Ainekset:

noin 500 g kikherneitä (2 tölkkiä/purkkia)
3-4 rkl hamppurouhetta (voit laittaa enemmänkin, jos haluat)
1-2 valkosipulin kynttä
0,5-1 dl vettä
0,5 dl kylmäpuristettua hamppuöljyä
ruususuolaa
jeeraa (juustokuminaa)
pimentón (savupaprikajauhetta)
chiliä tai cayennepippuria
3-4 rkl aurinkokuivattua tomaattia silputtuna

Ohje:

 1. Laita kaikki muut ainekset paitsi aurinkokuivattu tomaatti tehosekoittimeen ja sekoita tasaiseksi. Vettä on hyvä lisätä pikkuhiljaa, ettei hummuksesta tule liian vetinen.

 2. Kaada melkein valmis hamppuhummus kulhoon ja sekoita joukkoon silputtu, aurinkokuivattu tomaatti.

 3. Tarkista maku ja koostumus. Lisää mausteita ja vettä tai öljyä oman maun mukaan. Valmis!

  Hamppuhummus toimii erityisen hyvin dippailuissa tai leivän päällä levitteenä. Toistaiseksi ei ole vastaan tullut ihmistä, joka ei olisi tästä hummuksesta pitänyt. Toivottavasti maistuu teillekin!

 

Hamppuvinkkejä saatte varmasti jatkossa lisää ja toivottavasti pääsette pian maistamaan näitä kahta herkkua joista nyt kerroimme! Mielellään myös kuullaan miten teillä käytetään hampunsiementä, joten kommentteihin voit jättää omia vinkkejä aiheeseen liittyen. 

Eiku vaan aurinkoista päivää kaikille! <3